Het verhaal van de kapel in het Langeveld

 

omslag-het-verhaal-van-de-kapel-in-het-langeveld

Het verhaal van de kapel in het Langeveld is het resultaat van jarenlang bronnenonderzoek. Het achterhalen van de ware geschiedenis van dit gebedshuis kreeg gaandeweg zelfs iets weg van een onoplosbare thriller. Uiteindelijk wisten we dit intrigerende historische raadsel gelukkig toch te kraken.

Verkrijgbaar als paperback via de (regionale) boekhandel, bol.com, Bruna, De Slegte.nl, Paagman.nl en www.bestselleraanzee.nl (€18,00). Als hardcover uitsluitend via www.bestselleraanzee.nl (€ 21,00 exclusief verzendkosten).

 

 

Kapel in het Langeveld, Antonina Houbraken.

Pentekening van de Langeveldse kapel in 1726 gemaakt door Antonina Houbraken. Uit de collectie Slats. Foto ter beschikking gesteld door Loes Mooijman.

 

 

Boekbesprekingen

 

Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis 20, nummer 2 (juni 2017), Dr. Gert van Klinken, universitair docent kerkgeschiedenis aan de Protestantse Theologische Universiteit.

 

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Leidsch Dagblad, 6 januari 2017, Peter van der Hulst.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

Noordwijkerhouts Weekblad, 13 december 2016.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

 

 

 

Radio-interview (Bo, de omroep van de Bollenstreek)

https://m.soundcloud.com/bo-omroep-bollenstreek/boek-jan-van-der-elst-over-de-kapel-in-het-langeveld

 

 

TV-interview (B0, de omroep van de Bollenstreek), 22 februari 2022.

TV: De Kapel van het Langeveld in Bollenstreek van Toen

 

 

Exposities (in 2017)

In de Oude Jeroenskerk werd van april tot november een tentoonstelling georganiseerd, gewijd aan het vervlogen gebedshuis in het Langeveld. Deze Noordwijkse kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het legendarische bedehuisje, zoals blijkt uit Het verhaal van de kapel in het Langeveld.

Op zaterdag 9 september viel in het Witte Kerkje van Noordwijkerhout te genieten van een speciale expositie over de Langeveldse kapel. Bovendien waren er enkele, tot nu onbekend gebleven, tekeningen van het Witte Kerkje te zien die wij dankzij archiefonderzoek in 2017 wisten te achterhalen.

Van 18 september tot 28 oktober werd in de Maria ter Zeekerk een bijzondere tentoonstelling gehouden over het Langeveldse gebedshuis. Door de legende, naamgeving en de in bruikleen geschonken gedenkstenen is de Maria ter Zeekerk op een aparte en verbeeldingsrijke wijze verbonden met het Langeveldse godshuis, zoals eveneens blijkt uit Het verhaal van de kapel in het Langeveld.

De gebruikte expositiepanelen zijn geschonken aan de Noordwijkerhoutse historische vereniging, beter bekend als NoVaTo. Wij rekenen erop dat tentoonstellingen over het Langeveldse gebedshuis zullen worden georganiseerd in het verenigingsgebouw van NoVaTo, mocht daartoe eens behoefte zijn. 

Reacties zijn gesloten.