Blauwe kaaszwam

Blauwe kaaszwam, 25 september 2023

De blauwe kaaszwam is in Nederland een veelvoorkomende schimmel. Deze soort wordt wel de zwam van de Hollandse zandgronden en duinen genoemd. Deze schimmel wordt vooral aangetroffen op dode boomstammen en op de grond liggende afgebroken takken van naaldbomen. 

In het Langeveld worden af en toe kaaszwammen gezien. Tot de herfst van 2023 werd in dit natuurgebied niet eerder een blauwe kaaszwam aangetroffen.

Op een fraaie nazomerse dag in september spotte ik tot mijn vreugdevolle verrassing op een boomstam enkele blauwe kaaszwammen. Deze boomstam lag dichtbij het fietspad door het Langeveld, op een steenworp afstand van Het Zweefvliegveld. Desbetreffende kaaszwammen groeiden op de stam van loofhout voor zover ik kon beoordelen. Dit maakte de vondst natuurlijk extra bijzonder! 

Zie verder https://www.verspreidingsatlas.nl/0425020, https://waarneming.nl/species/673569/observations/, https://kijkhiereens.nl/blauwekaaszwam.html, http://www.kijkenindenatuur.nl/paddenstoelen/kaasblauw.htm, https://web.archive.org/web/20070310131054/http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&record=Oligoporus+caesius en https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_kaaszwam#:~:text=De%20blauwe%20kaaszwam%20(Cyanosporus%20caesius,van%20naaldbomen%20en%20is%20eenjarig.

Reacties zijn gesloten.