Bosmierlieveheersbeestje

Bosmierlieveheersbeestje, 1 september 2021

Het bosmierlieveheersbeestje is een kever uit de familie der lieveheersbeestjes. Dit kleurrijk beestje is in Nederland een zeldzame verschijning dat zich voedt met bladluizen en ‘samenleeft’ met rode bosmieren. 

In het Langeveld zijn tot nu zesenveertig kevers gesignaleerd, gelet op de data van Waarneming.nl. In totaal leven er in Nederland ongeveer zestig keversoorten. 

Begin september 2021 trof ik in het noordelijk deel van voornoemd natuurgebied een bosmierlieveheersbeestje aan. Het is de eerste keer dat deze soort in het Langeveld werd gezien, afgaande op gegevens van Waarneming.nl. Bosmierlieveheersbeestjes worden nimmer in dorpen of steden waargenomen. Ze leven uitsluitend in natuurgebieden, dit in tegenstelling tot vele andere kevers. Misschien ook daarom heb ik een zwak voor dit kleurrijke beestje! 

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosmierlieveheersbeestje; https://www.trouw.nl/nieuws/het-lieveheersbeestje-houdt-van-de-stad~b75b08cf/; https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/lief-voor-lieveheersbeestje.

Reacties zijn gesloten.