Grote kale inktzwam

Grote kale inktzwam, 23 oktober 2019

Grote kale inktzwammen vallen in Nederland zeer frequent te vinden. Zeker na langdurige regen duikt deze zwam overal op. Exemplaren van deze soort kunnen overigens slechts kort worden bewonderd, want al binnen enkele dagen geven ze de geest. In het verleden werd van de inkt van deze paddenstoel gebruik gemaakt. Daarbij hoorde dan ook de vermaarde ganzenveer.

In het waanzinnige paddenstoelenjaar 2019 trof ik pas voor het eerst grote kale inktzwammen aan in het Langeveld. In het zuidelijke deel van dit natuurgebied zag ik meer dan twintig exemplaren van deze soort staan. Dit leverde me een primeurtje op, want niet eerder had iemand deze zwam in dit gebied voor Waarneming.nl ingevoerd.

Weetjes over grote kale inktzwammen staan op: https://www.verspreidingsatlas.nl/0026040; https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_kale_inktzwam;  https://www.ivn.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg/grote-kale-inktzwam; https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19698; en http://deepfreezer1.blogspot.com/2009/11/deel-13-grote-kale-inktzwam.html.

Reacties zijn gesloten.