Helm

Helm, 26 oktober 2021

Helm is een vaste plant die behoort tot de grassenfamilie. In Nederland valt deze soort (bijna) uitsluitend aan de kust aan te treffen. Helm wordt ook weleens duingras genoemd en staat te boek als pioniersplant. Een soort die alleen groeit tussen pollen helm is de duinstinkzwam. Deze paddenstoel staat op mijn lijstje, maar heb ik in het echt nog nooit gezien. 

In het Langeveld zag ik in de herfst van 2021 voor het eerst helm groeien op een grasvlakte nabij de Amsterdamse Waterleidingduinen. Of deze plant zeldzaam is in het Langeveld, durf ik niet eens te zeggen. Afgaande op de gegevens van Waarneming.nl ben ik de eerste geweest die deze soort voor genoemde databank heeft ingevoerd. Helm is me als plant zo vertrouwd dat het me vaak niet eens opvalt. Deze selectieve perceptie geldt wellicht nog veel meer voor floristen als Jelle van Dijk en Sipke Gonggrijp. Zij hebben in het Langeveld bijvoorbeeld diverse grassen waargenomen, waaronder zeldzame soorten zoals baardgras en knolbeemdgras.

Volgens een recent verschenen proefschrift kan helm een grote rol gaan spelen ter verdediging van onze kust tegen het stijgend water. Aldus kan het verdwijnen van Holland onder water vast nog een tijdje worden uitgesteld, als ik de alarmerende klimaatrapporten mag geloven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Helm_(gras); https://www.vleet.be/nl/helmgras; http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=681&menuentry=soorten; https://www.resource-online.nl/index.php/2021/01/07/zandmotor-leunt-op-helmgras/; https://waarneming.nl/species/13808/.

Reacties zijn gesloten.